RSS Feed

Isnin, 22 Februari 2010

KEINDAHAN ISLAM AKAN TERSERLAH JIKA DIAMALKAN DALAM KEHIDUPAN


Angkutan Awam Iran, Ikut Cara Islam.

Iran: Gambar atas dalam bas. Dibelakang ada sekatan khas untuk wanita. Gambar bawah dalam LRT, ada ruang khas untuk wanita. Pemerintahnya mengambil kira bataspbatas halal-haram dan percampuran bebas. Bolhkah dilaksanakan di Malaysia?


Catatan Perjalanan Ibnu Hasyim Di Iran siri 1

SEMASA di Tehran, saya naik keretapi bawah tanah gerabak wanita diasingkan dari lelaki, kecuali yang bersama keluarga. Begitu juga bas-bas awan, tempat wanita di belakang, walaupun di sana hampir semuanya sudah berpakaian menutup aurat, bercadur. Teksi-teksi pun ada yang dikhaskan untuk wanita sahaja.
                           ........................................................................................
       Jika kita melihat keadaan di Iran (di atas).. pastinya rakyat Iran dapat merasai nikmat disebalik setiap suruhan dan larangan Allah. Orang perempuan tidak perlu lagi bersesak-sesak  atau berebut tempat duduk dengan kaum lelaki. Sekiranya percampuran lelaki dan perempuan bukan muhrim ini dapat dihindari pastinya gejala sosial dikalangan anak-anak muda dapat dikurangkan.. Malang bagi kita jika syaitan telah berjaya memutar belitkan pandangan dan pemikiran kita. Segala yang diperintahkan oleh Allah swt itu seringkali dianggap susah dan 'tak best'... manakala segala yang dilarang oleh Allah swt itu pula nampak lebih menarik dan menyeronokkan. MasyaAllah... semoga Allah pelihara diri kita, anak-anak kita, seluruh keluarga kita daripada tipu daya syaitan laknatullah..

       Jika ramai yang memahami pentingnya menjaga aurat samada  lelaki atau perempuan yang bukan muhrim pastinya tidak akan berlaku gejala sosial yang sedang menjadi-jadi dalam masyarakat kita kini. Sesungguhnya jika kita berpakaian mengikut cara Islam akan membantu kita daripada melakukan maksiat. Bayangkanlah seseorang yang berpakaian baju kurung lengkap dan bertudung labuh/bulat.. pastinya segan nak masuk panggung wayang. Apatah lagi pusat-pusat hiburan.. begitu juga dengan lelaki yang lengkap dengan songkok atau kopiah di kepala.. pastinya segan nak masuk tempat-tempat hiburan.. sesungguhnya Allah Maha Mengetahui atas tiap sesuatu.. Pasti ada hikmah disebalik suruhan dan laranganNya. Kita sebagai hambaNya hanya perlu taat sahaja tanpa ada rasa was-was... Yakinlah, Allah itu Sempurna SifatNya.. maka segala yang telah ditetapkanNya, diciptaNya pastinya tidak ada cacat celanya.. WallahuA'lam.

2 komen sikit.. banyak pun boleh..:

localhost berkata...

KTM Malaysia sudah adakan zone kawasan berasingan lelaki/perempuan. Ia belum dilaksanakan secara keseluruhan.

-Mas Joko

ummuqawim berkata...

Alhamdulilah.. semoga ianya dapat dilaksanakan dengan sempurna kelak :)

Catat Ulasan