RSS Feed

Isnin, 7 Februari 2011

Anak Amanah Allah s.w.t.

Assalamualaikum wbt..

Lamanya tak update blog ni.. alhamdulilah hari ni ada sedikit kesempatan. Kali ni nak cerita tentang cara mana nak didik anak-anak supaya kelak menjadi anak yang soleh dan insan  yang berjaya dunia dan akhirat. Bukan senang sebenarnya.. tapi mau tak mau kena lakukan sesuatu juga kan..

     Anak-anak adalah amanah yang diberi oleh Allah s.w.t kepada kita, jadi sudah menjadi tanggungjawab kepada ibu bapa untuk memberi pendidikan yang sebaiknya kepada mereka. Ibu dan bapa lah yang mencorak anak-anak ini.

     Bagi anak-anak yang masih kecil, kita boleh ajar mereka secara tidak formal. Paling berkesan dengan memperlihatkan contoh tauladan kepada mereka. Bila azan kita solat, nak makan baca doa, masuk rumah baca doa, keluar rumah tutup aurat dan sebagainya. Biasanya anak-anak kecil ni akan ikut apa yang kita buat. Sebab tu jangan pula kita marah kalau anak-anak juga sibuk masa kita nak solat. Kita bentang sejadah, dia pula yang duduk atas sejadah.. :) Sebaiknya kita sediakan kelengkapan solat untuk mereka walaupun mereka masih kecil. Mereka pasti seronok dan insyallah amalan tersebut akan sebati dalam jiwanya..

     Kehidupan di akhir zaman yang mencabar ini, tentunya kita perlu memberikan ilmu sebagai bekalan untuk mereka mengharungi kehidupan. Bagi saya kita perlu imbangi ilmu duniawi dan ukhrawi. Ilmu duniawi adalah untuk memudahkan kita menjalani kehidupan dunia sekaligus memudahkan kita mengejar ilmu ukhrawi yang membawa ke syurga Allah. Terpulang kepada kebijaksanaan kita untuk mendidik mereka dan pastinya dengan iringan doa.. Insyallah.
    

0 komen sikit.. banyak pun boleh..:

Catat Ulasan